ניקוי אבנית/שיננית
גם אם נקפיד לנקות שיניים באופן קבוע ולצחצח בהתאם להוראות הרופא, עדין פה הוא מקום בו חיים חיידקים, ומשתמשים בשאריות המזון לצורך יצירת רובד דביק על פני השיניים שנקרא פלאק. הפלאק אשר מכסה את השיניים שלנו, חודר מתחת לקו החניכיים ונדבק לכל משטחי השיניים הטבעיים ושאינם טבעיים.
אם נקפיד לצחצח שיניים כל יום, קרוב לוודאי כי נמנע את מחלת העששת, נזק לאמייל או מחלת חניכיים כרונית. ואם לא נסיר את הרובד החיידקי, הוא יתקשה ויהפוך לאבנית שתוביל לא רק לנסיגת חניכיים ולמחלות חניכיים, אלא גם תעניק לשיניים גוון צהבהב ולא אסתטי.
כמו כן הרגלי תזונה, עישון, אורח חיים מסוים- יכולים לגרום להופעת הכתמים על גבי השיניים, מה שעשוי לפגוע במראה האסתטי שלהם, ניקוי שיניים אצל שיננית, מסייע בהסרת הכתמים והחזרת מראה אסתטי לשיניים. לאחר הסרת רובד חיידקי ואבנית, מבצעים פעולת פוליש על מנת להסיר כתמי קפה, ניקוטין, יין, וצבעי מאכל שונים, וכן להשארת משטחי שיניים חלקים ונעימים למגע.
לכן קיימת חשיבות להגיע לניקוי שיניים לפחות פעם בחצי שנה או לפי הנחית רופא שיניים או שיננית.
היווצרות כיסי חניכיים
כאשר בפה נוצרת דלקת חניכיים, החיידקים שחדרו מתחת לקו החניכיים יכולים לגרום לזיהום באזור החניכיים וליצור כיסים.
אם מדובר בדלקת חניכיים קלה, ניקוי אצל שיננית יכול להספיק על מנת לטפל בה. אך כאשר הדלקת נותרת ללא טיפול היא נוטה להחמיר ועלולה להגיע לדרגת דלקת כרונית. במצבים אלו, דלקות חניכיים יכולות לגרום לתסמינים כמו דימום מהחניכיים, נפיחות, רגישות לחום או קור, ריח רע מהפה במקרים מתקדמים לנסיגת חניכיים, חשיפת שורשי השיניים, עששת ואיבוד שיניים.
לכן קיימת חשיבות יתרה לטפל בדלקת חניכיים מבעוד מועד.
כיס חניכיים הוא תוצאה של פעילות חיידקית באזור בו החניכיים פוגשות את השיניים. הכיסים נוצרים כאשר החיידקים פוגעים ברקמה הרכה של החניכיים. ככל שהכיס עמוק יותר כך קשה יותר לטפל בדלקת וכך היא נחשבת לחמורה יותר.
כלורהקסידין: מה זה?
כאשר הכיס מתחת ל-4 מ"מ ניתן בדרך כלל לטפל בדרכים שמרניות כמו ניקוי שיניים קבוע אצל השיננית פעם ב 3-6 חודשים, שמירה על היגיינה אורלית נאותה, שימוש בשטיפת פה שמכילה כלורהקסידין (הוא חומר חיטוי (אנטיספטי) לטיפול ולמניעת דלקות חניכיים) וכד'.
אך כאשר הדלקת מוגדלת חמורה וכיס החניכיים עמוק במיוחד, נדרש טיפול משמעותי יותר אשר יכול לכלול גם תרופות שונות. במקרים בהם כיס החניכיים מגיע לעומק של 5 מ"מ ומעל, מדובר על כיס רחב שאינו קל לטיפול, ב-7 מ"מ הטיפול המקובל הוא ניתוח חניכיים.
פריוציפ (Periochip)
כמובן המטרה של שיננית או רופא השיניים היא להימנע מהליכים פולשניים ויעשה כל מאמץ כדי למגר את הדלקת בשיטות מהירות, פשטות ויעילות וכדי לעשות זאת. שיננית יכולה להחליט להחדיר פריוצ'יפ, שהוא למעשה חומר אנטיבקטריאלי שהורג כל חיידק שנמצא במגע איתו.
את הצ'יפ מחדירים אל כיס החניכיים ושם הוא משחרר את החומר לאט לאורך מספר ימים. אין צורך להוציא אותו לאחר הטיפול שכן הוא נספג בגוף. כיס החניכיים יישאר נקי מחיידקים לכ-3 חודשים עובדה המאפשרת לאזור להחלים ולעומק הכיס להצטמצם.
טיפול פלואוריד
הטיפול בפלואוריד יעיל במיוחד בקרב גילאים צעירים עם התפתחות השיניים אך לא רק והוא מיועד לחיזוק השיניים ולמניעת מחלת העששת.
לעיתים, אחרי טיפול ניקוי השיניים אצל שיננית או רופא השיניים, יושלם הטיפול עם מריחת הפלואוריד על השיניים. מדובר על משחה נוזלית-מוצקה, המגיעה בטעמים שונים.
כמות נכבדת של פלואוריד מונחת על ידי תבנית קטנה בצורת השיניים, כאשר עליכם להכניס אותה לפה ולנשוך אותה לפרק זמן של מספר דקות, בהתאם להמלצת רופא השיניים.
טיפול בפלואוריד מעניק שכבת הגנה איכותית לשיניים, תוך שהוא מוכח כטיפול מנע איכותי בפני העששת שרבים חוששים ממנה.
הקצעת שורשים
הקצעת שורשים היא למעשה ניקוי עמוק של חיידקים ואבנית בחלל הפה, שמתבצע על-ידי שיננית ויכול לשפר במידה ניכרת את בריאות הפה.
מרבית האנשים בעולם, בשלב כזה או אחר בחייהם, יסבלו מדלקת חניכיים ברמה כלשהי. ניתן לטפל בה בד"כ באמצעות טיפול שגרתי אצל שיננית והקפדה על היגיינה נאותה בפה. אך כאשר מזניחים את המצב, ודלקת חניכיים מתדרדרת, והאבנית אינה מוסרת, יהיה צורך בניקוי עמוק יותר הנקרא הקצעת שורשים שאותו מבצעת השיננית (או פריודונט: רופא מומחה בטיפול במחלות חניכיים). השיננית מבצעת לרוב גם את טיפולי ההמשך והתחזוקה.
תדירות הטיפולים אצל השיננית
רבים מאיתנו יסבלו במהלך החיים מדלקת חניכיים, אך כשזו אינה מטופלת, ורובד חיידקי מצטבר, מסתייד ושוקע מתחת לחניכיים, עשויה להיווצר אבנית תת חניכית שמלווה בנפיחות, דלקת חניכיים, רגישות ואף נסיגת חניכיים וספיגת עצם. אם לא מטפלים בדלקת חניכיים בזמן, היא יכולה להפוך למחלת חניכיים כרונית (Periodontitis). ספיגת עצם, נסיגת חניכיים, ריח רע מהפה, היווצרות כיסים עמוקים בחניכיים, ניידות השיניים ואבדן השיניים- עשויים להיות חלק מהתסמינים של מחלת החניכיים.
כדי למנוע זאת, מומלץ להגיע לניקוי אצל השיננית כל חצי שנה או בהתאם להמלצת הרופא או השיננית.
